فهرست مطالب

ارگونومی - سال یکم شماره 1 (تابستان 1392)

مجله ارگونومی
سال یکم شماره 1 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرامرز قره گوزلو*، جبرائیل نسل سراجی، عادل مظلومی، علی نحوی، علی مطیع نصرآبادی، عباس رحیمی فروشانی، محمدرضا آشوری، مهدی سمواتی صفحه 5
    مقدمه
    خستگی ذهنی یکی از علل اصلی حوادث جاده ای است. بیش از 30 درصد حوادث به علت خواب آلودگی و خستگی راننده اتفاق می افتد، لذا شناسایی ابزارها و روش هایی به منظور تشخیص زود هنگام خستگی و خواب آلودگی از اهمیت بسیاری در پیشگیری از حوادث برخورداراست. در این میان استفاده از روش های بیولوژیکی مانند EEG می تواند از معتبرترین روش ها باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به روش توصیفی-تحلیلی در روی 19 نفر از رانندگان سواری مرد انجام گردید. به منظور القای بیشتر خستگی از رانندگان خواسته شد که حداقل 18 ساعت قبل از آزمایش نخوابند و 12 ساعت پیش از آن از خوردن نوشیدنی های کافیین دار و مواد محرک خودداری نمایند. وضعیت خواب رانندگان از طریق فرم یادداشت خواب از یک هفته قبل کنترل می شد. رانندگان می بایست یک جاده 110 کیلومتری را با سرعت 90 کیلومتر در ساعت با حفظ مسیر حرکت طی کنند. میزان خستگی ذهنی در هر 10 دقیقه با مقیاس خواب آلودگی کرولینسکا ثبت می شد. همچنین ارزشیابی ویدیویی از چهره راننده از لحاظ خستگی در هر 10 دقیقه توسط دو نفر از پژوهشگران آموزش دیده انجام می شد. در طول رانندگی روی شبیه ساز، امواج مغزی با 16 کانال ثبت می شد. پس از فیلترکردن و حذف سیگنال های مزاحم، توان نسبی و مطلق آلفا در کانال های مختلف محاسبه گردید. سپس از آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تی زوجی برای آزمون همبستگی و مقایسه میانگین ها در 10 دقیقه ابتدایی و انتهایی رانندگی استفاده شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که بین میزان خودارزیابی خستگی در 10 دقیقه ابتدایی و انتهایی مسیر اختلاف معنادار وجود داشت(001/0>P). این امر در مورد ارزشیابی ویدیویی نیز صدق می کرد. میانگین توان مطلق آلفا در 10 دقیقه انتهایی نسبت به 10 دقیقه ابتدایی مسیر افزایش معنادار داشت(001/0>P)، در حالی که توان نسبی آلفا در 10 دقیقه انتهایی نسبت به 10 دقیقه ابتدایی مسیر تفاوتی نداشت.
    نتیجه گیری
    خستگی ذهنی راننده یکی از مشکلات بسیار مهم رانندگان از دیدگاه ایمنی جاده به حساب می آید. این مطالعه حاکی است که امواج مغزی و بویژه توان مطلق آلفا می تواند شاخص خوبی برای پیش بینی زودهنگام خستگی ذهنی راننده باشد.
    کلیدواژگان: خستگی ذهنی راننده، مقیاس خواب آلودگی کرولینسکا (KSS)، ارزیابی ویدیویی، توان آلفا
  • هادی دانشمندی، علیرضا چوبینه*، عبدالرضا رجایی فرد صفحه 14
    مقدمه
    سلامت روانی عامل مهمی در افزایش بهره وری نیروی کار به حساب می آید و یکی از عوامل موثر بر حداکثر ظرفیت هوازی افراد می باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین سلامت روانی و حداکثر ظرفیت هوازی و همچنین تعیین عوامل موثر بر سلامت عمومی در کارگران مرد بخش صنعت شهر شیراز، صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 500 نفر از کارگران مرد کارخانجات مختلف شهر شیراز که از سلامتی نسبی برخوردار بودند، بصورت اختیاری شرکت نمودند (گستره ی سن20 تا 59 سال). ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی ویژگی های دموگرافیک (شامل ویژگی های دموگرافیک و شغلی، آنترپومتریک (قد، وزن و شاخص توده بدنی) و فیزیولوژیک (حداکثر ظرفیت هوازی)) و پرسشنامه ی سلامت عمومی (GHQ-28) می باشند. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرمافزارSPSS V.16 و با استفاده از آزمون های T-test و Pearson Correlation انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین (انحراف استاندارد) نمره ی سلامت عمومی کل در افراد مورد مطالعه برابر با 17 (99/9) و میانگین (انحراف استاندارد) حداکثر ظرفیت هوازی برابر با 95/35 (39/7) میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن در دقیقه بدست آمد. نتایج نشان دادند که از بین زیر مقیاس های سلامت عمومی تنها زیر مقیاس «اضطراب و اختلال خواب» و همچنین نمره ی سلامت عمومی کل با حداکثر ظرفیت هوازی ارتباط داشتند. افزون بر آن نتایج نشان دادند بین سابقه کار، شاخص توده بدنی، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و نوع نظام کار (نوبت کار و روز کار) و سلامت عمومی افراد مورد مطالعه ارتباط وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بین سلامت روانی و حداکثر ظرفیت هوازی کارگران مورد مطالعه ارتباط وجود دارد. همچنین، از عواملی همچون سابقه کار، شاخص توده بدنی، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و نوع نظام کار می توان به عنوان عوامل موثر بر سلامت عمومی افراد نام برد.
    کلیدواژگان: GHQ، 28، حداکثر ظرفیت هوازی، کارگران
  • فرشید علی عربیان، مجید معتمدزاده*، رستم گلمحمدی، عباس مقیم بیگی، فرشته پیرحیاتی صفحه 23
    مقدمه
    یکی از عمده ترین مشکلات در بیمارستان که منجر به شیوع بالای اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان آن می شود مربوط به فعالیتهای حمل و جابجایی بیماران است. این تحقیق به منظور کاهش اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از مداخله آموزشی ارگونومیکی در کارکنان بیمارستان علیمرادیان نهاوند انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در چهار بخش بیمارستان 160 تخت خوابی علیمرادیان نهاوند انجام گرفت. روش گردآوری اطلاعات، پرسشنامه نوردیک و آنالیز با نرم افزار SPSS بود. این پرسشنامه برای 46 نفر از کارکنان چهار بخش که بیشترین شکایت را از ناراحتی های اسکلتی-عضلانی داشتند قبل و بعد از مداخله آموزشی تکمیل شد. کلاس های آموزشی در زمینه پیشگیری از اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار، روش های صحیح حمل بیمار و نرمش هایی برای پیشگیری از کمردرد برای گروه هدف برگزار گردید.
    یافته ها
    از اهم نتایج می توان به بالا بودن شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان به خصوص اختلالات کمر، شانه، مچ و غیره اشاره کرد که کمر درد بیشترین شیوع را در بین کارکنان داشت. مداخله آموزشی به تنهایی تاثیری چندانی در کاهش اختلالات اسکلتی- عضلانی کارکنان بیمارستان نداشت(05/0>p).
    نتیجه گیری
    در حال حاضر در بخش بهداشت و درمان با توجه به افزایش سطح کاربردهای بهداشتی و درمانی نیاز به مداخله ارگونومیکی در طراحی محیط، ابزار و تجهیزات همزمان با مداخله آموزشی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، آسیب های کمر، حمل بیمار، مداخله ارگونومیکی
  • مصطفی برزیده، علیرضا چوبینه*، سید حمیدرضا طباطبایی صفحه 33
    مقدمه
    استرس شغلی بر قصد تغییر شغل افراد در سازمان تاثیر دارد. اطلاعات ناچیزی در مورد ابعاد استرس شغلی و ارتباط آن با قصد تغییر شغل در پرستاران ایرانی در دسترس است. این پژوهش با هدف بررسی ابعاد استرس شغلی و ارتباط آن با قصد تغییر شغل در پرستاران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 385 نفر از پرستاران بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی شیراز که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند، شرکت نمودند. نسخه فارسی پرسشنامه محتوای شغلی و پرسشنامه دموگرافیک برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون Mann-Whitney U توسط نرم افزار SPSS نسخه 5/11 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف استاندارد) ابعاد آزادی تصمیم گیری (50/6) 15/58، نیازهای روانشناختی (14/5) 19/38، حمایت اجتماعی (67/3) 67/22، نیازهای فیزیکی (58/2) 03/16 و عدم امنیت شغلی (85/3) 74/7 بدست آمد. ابعاد آزادی تصمیم گیری و حمایت اجتماعی در پرستاران مورد مطالعه در سطح پایین و ابعاد نیازهای روانشناختی، نیازهای فیزیکی و عدم امنیت شغلی پرستاران مورد مطالعه در سطح بالا قرار داشتند. براساس نتایج بدست آمده، 4/56 درصد افراد مورد مطالعه قصد تغییر شغل خود را داشتند. میانگین امتیاز تمامی ابعاد استرس شغلی با قصد تغییر شغل دارای ارتباط آماری معناداری بودند.
    نتیجه گیری
    در اغلب پرستاران سطح استرس شغلی بالا بدست آمد و اکثر آنها قصد تغییر شغل داشتند. هرگونه برنامه مداخله ای جهت به حداقل رساندن قصد تغییر شغل در پرستاران مورد مطالعه میبایست بر کاهش عدم امنیت شغلی و نیازهای فیزیکی شغل و نیز افزایش آزادی تصمیم گیری و حمایت اجتماعی متمرکز شود.
    کلیدواژگان: ماکرو ارگونومی، پرسشنامه فارسی محتوای شغلی، تغییر شغل، استرین، ایران
  • سید ابوالفضل ذاکریان، مرضیه عباسی نیا، فاروق محمدیان، اسعد فتحی، عبدالرسول رحمانی، ایمان احمدنژاد، مهدی اصغری * صفحه 43
    مقدمه

    در حالی که تلاش های زیادی برای تعیین کیفیت زندگی پرسنل های بیمارستانی انجام شده است؛ اما مطالعات محدودی در جهت شناسایی فاکتورهای تاثیرگذار بر کیفیت زندگی این کارکنان صورت گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی و تاثیر بارکاری و ارتباط آن با کیفیت زندگی پرسنل بیمارستان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 200 نفر از پرسنل دو بیمارستان بزرگ دانشگاه علوم پزشکی تهران(بیمارستان های امام خمینی و شریعتی) به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات 3 پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت زندگی(36-SF) و پرسشنامه بار کاری NASA-TLX بودند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از SPSS نسخه 18 و از آمار توصیفی و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره کل کیفیت زندگی و نمره کل بار کاری افراد به ترتیب 18±50 و 9/13±7/69 می باشد. نتایج مطالعه نشان داد که در تمام ابعاد کیفیت زندگی و همچنین میانگین نمرات پرستاران با دو گروه دیگر اختلاف معناداری داشته و از دو گروه دیگر (پرسنل آزمایشگاه و کارکنان اتاق عمل) کمتر بوده است(P<0.01). همچنین بار کاری نیز در پرستاران نسبت به دو گروه دیگر بالاتر می باشد. نتایج مطالعه نشان می دهد که رابطه معنی دار و معکوس میان بار کاری و کیفیت زندگی وجود دارد(P=0.004،r= -.306).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر به نقش و تاثیر مدیریت و سرپرستان جهت انجام مداخلات موثر در جهت بهبود کیفیت زندگی و بار کاری تاکید می کند. بنابراین انجام مطالعات بیشتر در آینده در جهت شناسایی دیگر فاکتورهای تاثیر گذار بر کیفیت زندگی و بار کاری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بارکاری، کیفیت زندگی، پرسنل بیمارستان
  • فاطمه سیف، طاهره یکتایی، مصطفی پویا کیان صفحه 57
    مقدمه
    عدم توجه به معیارها و استانداردهای ارگونومی در طراحی اسلایدهای پاورپوینت سبب خستگی چشم ها، کاهش توجه به محتوا و در نهایت کاهش کیفیت آموزش می گردد. این مطالعه با هدف شناسایی رایج ترین قلم ها و اندازه قلم های مورد استفاده دانشجویان در ساخت اسلایدهای پاورپوینت و بررسی ادراک ذهنی دانشجویان از سه ویژگی خوانایی، رسمیت و جذابیت این قلم ها به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه در ابتدا پنج قلم پر کاربرد در ساخت اسلایدهای پاورپوینت در نمونه ای 84 نفری از دانشجویان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی شناسایی شد و 10 اسلاید بر اساس این قلم های پر کاربرد، در دو اندازه قلم متفاوت (24 و 28) طراحی گردید. ویژگی خوانایی، رسمیت و جذابیت قلم های مورد استفاده در هر اسلاید در نمونه ای 40 نفری از دانشجویان و با استفاده از مقیاس هفت گزینه ای لیکرتی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون آنالیز واریانس یک طرف نشان داد که تفاوت معنی داری میان ادراک ذهنی دانشجویان از میزان خوانایی، رسمیت و جذابیت قلم های مورد استفاده در اسلاید ها وجود دارد. از نظر خوانایی و جذابیت اسلاید 10 (B Titr 28) بالاترین رتبه و اسلاید 4 (Lotus 24) پایین ترین رتبه را از نظر شرکت کنندگان در مطالعه کسب کردند. همچنین از نظر شاخص رسمیت (B Nazanin 24) بالاترین رتبه و (Lotus 24) پایین ترین رتبه را از نظر شرکت کنندگان به دست آورد.
    نتیجه گیری
    ویژگی های آناتومیک قلم های نازنین، تیتر و لوتوس و تاثیر آنها بر خوانایی، جذابیت و رسمیت ادراک شده توسط دانشجویان مورد بحث قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که نوع قلم انتخاب شده در طراحی اسلاید پاورپوینت بر سه ویژگی ادراکی بینندگان شامل خوانایی، جذابیت و رسمیت تاثیرگذار است. بنابراین، عدم توجه به معیارهای ارگونومی در انتخاب قلم، اسلاید می تواند بر کیفیت آموزش از طریق پاورپوینت تاثیرگذار باشد. مطالعات گسترده تر برای بررسی گستره بزرگتری از قلم های فارسی در گروه های بزرگتر توصیه شده است.
    کلیدواژگان: اسلاید پاورپوینت، قلم فارسی، ادراک، جذابیت، خوانایی، رسمیت
  • شیرازه ارقامی*، ابوالفضل قریشی، کوروش کمالی، مسعود فرهادی صفحه 66
    مقدمه
    خستگی ذهنی عبارت است از خسته شدن جسم یا روح که می تواند بر اثر استرس، کار زیاد، مصرف زیاد دارو و یا بیماری جسمی یا روحی ایجاد شود. خستگی از عوامل کاهنده بهره وری و نیز بروز حوادث است. بنابراین، اندازه گیری آن اهمیت دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان همخوانی اندازه گیری خستگی ذهنی بر اساس نتایج مقیاس خوداظهاری VAS و دستگاه فلیکرفیوژن انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    یک مطالعه مقطعی روی 30 نفر از دانشجویان انجام شد. پس از آنکه شرکت کنندگان وظایف فکری را (حل تمرینات ریاضی و پاسخ دهی به پرسشنامه MMPI انجام دادند، خستگی ذهنی آنها با استفاده از مقیاس خوداظهاری VAS و دستگاه فلیکرفیوژن اندازه گیری و نتایج آن به وسیله آزمون تی زوجی و ضریب همبستگی اسپیرمن (سطح معنی داری کمتر از05/0) در نرم افزار SPSS V11.5 آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری با هر دو روش مقیاس خوداظهاری VAS و دستگاه فلیکرفیوژن نشان داد، خستگی ذهنی پس از انجام هر یک از وظایف فکری نام برده افزایش معنی دار می یابد. اما نتایج دو روش با یکدیگر همخوانی ندارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مقیاس خوداظهاری VAS یک روش ذهنی (سابجکتیو) است، به نظر می رسد عدم همخوانی دو روش، بیشتر مربوط به ناکارآمدی این مقیاس باشد. بنابراین پیشنهاد می شود بررسی مجدد با روش های دقیق تر مانند الکتروآنسفالوگرام صورت گیرد.
    کلیدواژگان: خستگی ذهنی، VAS، Flicker Fusion
  • مهتاب عزیزی*، زینب بارونی زاده، مجید معتمدزاده صفحه 73
    مقدمه
    آسیب های اسکلتی- عضلانی یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی و ناتوانی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه می باشد. روش RULA یکی از بهترین روش های ارزیابی پوسچر برای ارزیابی اندام های فوقانی است. هدف مطالعه حاضر بررسی پوسچرهای کاری به روش RULA و انجام مداخلات ارگونومیکی در واحد کنترل کیفیت یک شرکت تولیدی شیشه بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای می باشد که در ایستگاه های کاری آینه کنترل یک شرکت تولیدی شیشه انجام گرفت؛ به منظور ارزیابی پوسچر کارگران قبل و بعد از مداخله، از روش RULA استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، اقدامات اصلاحی مهندسی پیشنهاد و در تمام ایستگاه ها اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که 40% شاغلین دارای امتیاز نهایی 6، 40% دارای امتیاز نهایی 7 و 20% دارای امتیاز نهایی 5 می باشند. بنابراین 60% ایستگاه های دارای سطح اقدام اصلاحی 3 (به معنی مطالعه فزون تر و مداخله ارگونومیک در آینده ای نزدیک) و 40% دارای سطح اقدام اصلاحی 4 (به معنی مطالعه فزون تر و مداخله ارگونومیکی فوری) بودند. پس از مداخله 20% ایستگاه های کاری دارای سطح اقدام اصلاحی 3 و 80% دارای سطح اقدام اصلاحی 2 بودند.
    نتیجه گیری
    به منظور پیشگیری از اختلالات اسکلتی- عضلانی و افزایش بازده کاری و ارتقاء سلامت نیروی کار، با تعامل مثبت تیم تحقیق و همکاری شایان توجه مدیریت شرکت، مداخله مهندسی در کلیه ایستگاه های مورد مطالعه، طراحی و اجرا شد و سطح ریسک بطور اثربخشی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: روش RULA، ارزیابی پوسچر، ارگونومی، مداخله
|
  • Faramarz Gharagozlou *, Jebraeil Nasl Saraji, Adel Mazloumi, Ali Nahvi, Ali Motie Nasrabadi, Abbas Rahimi Foroushani, Mohammadreza Ashouri, Mehdi Samavati Page 5
    Introduction
    Driver fatigue is one of the major causes of accidents in roads. It is suggested that driver fatigue and drowsiness accounted for more than 30% of road accidents. Therefore، it is important to use features for real-time detection of driver mental fatigue to minimize transportation fatalities. The purpose of this study was to explore the EEG alpha power variations in sleep deprived drivers on a car driving simulator.
    Materials And Methods
    The present descriptive-analytical study was achieved on nineteen healthy male car drivers. After taking informed written consent، the subjects were requested to stay awake 18 hrs before the experiments and refrain from caffeinated drinks or any other stimulant as well as cigarette smoking for 12 hrs prior to the experiments. The drivers sleep patterns were studied through sleep diary for one week before the experiment. The participants performed a simulated driving task in a 110 Km monotonous route at the fixed speed of 90 km/hr. The subjective self-assessment of fatigue was performed in every 10 minute interval during the driving using Karolinska Sleepiness Scale (KSS). At the same time، video recordings from the drivers face and their behaviors were achieved in lateral and front views and rated by two trained observers. Continuous EEG and EOG records were taken with 16 channels during driving. After filtering and artifact removal، power spectrum density and fast Fourier transform (FFT) were used to determine the absolute and relative alpha powers in the initial and final 10 minutes of driving. To analyze the data، descriptive statistics، Pearson and Spearman coefficients and paired-sample T test were employed to describe and compare the variables.
    Results
    The findings showed a significant increase in KSS scores in the final 10 minutes of driving (p<0. 001). Similar results were obtained concerning video rating scores. Meanwhile، there was a significant increase in the absolute alpha power during the final section of driving (p=0. 006).
    Conclusion
    Driver mental fatigue is considered as one of the major implications for road safety. This study suggests that alpha brain wave rhythm can be a good indicator for early prediction of driver fatigue.
    Keywords: Driver mental fatigue, KSS, video rating, EEG alpha power
  • Hadi Daneshmandi, Alireza Choobineh *, Abdolreza Rajaei Fard Page 14
    Introduction
    The psychological health is important factor in productivity of workforce and this parameter is effective on maximum aerobic capacity. This study was conducted to investigation of association between of psychological health and maximum aerobic capacity and determination of effective factors on general health in male workers of industrial sector of Shiraz city.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 500 male workers employed in Shiraz city industries participated voluntarily (age range= 20 to 59 years). The demographic questionnaire (including demographic/occupational and anthropometric (height، weight and BMI) and physiological (maximum aerobic capacity) characteristics) and General Health Questionnaire (GHQ-28) were used as data collecting tools. Data were analyzed using statistical tests including T-test and Pearson Correlation by SPSS software (Version 16. 0).
    Results
    Mean (standard deviation) of total score of general health and maximum aerobic capacity of workers were 17. 00 (9. 99) and 35. 95 (7. 39) ml. kg-1. min-1، respectively. Statistical analysis revealed significant association between job tenure، BMI، marital status، educational level and shift working with general health. Also، the results showed that there was significantly association between «anxiety and insomnia» subscale and total score of general health with maximum aerobic capacity.
    Conclusion
    General health was significantly associated with maximum aerobic capacity، job tenure، BMI، marital status، educational level and shift working in studied workers.
    Keywords: GHQ, 28, Maximum Aerobic Capacity, Workers
  • Farshid Ali Arabian, Majid Motamedzade *, Rostam Golmohammadi, Abbas Moghim Beigi, Fereshteh Pir Hayati Page 23
    Introduction
    One of the major problems in hospitals leading to high prevalence of musculoskeletal disorders among the health staff is associated with patients handling. This study was aimed to reduce musculoskeletal disorders using ergonomic intervention among Nahavand Alimoradian hospital staff.
    Material And Methods
    This study was conducted in four wards of 160-bed Nahavand Alimoradian hospital. The data collecting tool was Nordic Musculoskeletal Questionnaire. SPSS software was used for data analysis. The questionnaire was completed، before and after educational intervention، for 46 employees of the four wards which had the most complaints about musculoskeletal disorders. Training classes were held for the target group covering prevention of work-related musculoskeletal disorders، proper techniques for patient handling and stretching exercises for low back pain prevention.
    Results
    The main results tended to be the high prevalence of musculoskeletal disorders especially in low back، shoulders and wrists of the employees. Low back pain was the most prevalent disorder among the personnel. The educational intervention had not significant effect on lessening the musculoskeletal disorders in hospital staff (p > 0. 05).
    Conclusion
    At present، regarding enhancements in healthcare procedures، there is an urgent need to ergonomic intervention in the design of environment، tools and equipment concurrent with educational intervention.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Low back injuries, Patient handling, Ergonomics intervention
  • Mostafa Barzideh, Alireza Choobineh *, Sayed Hamidreza Tabatabaei Page 33
    Introduction
    Job stress can influence job turnover in organizations. Little data is available on job stress dimensions and their relationship to job turnover among Iranian nurses. The aims of this study were investigating job stress dimensions and examining their relationship to job change intention among nurses.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 385 randomly selected nurses from hospitals of Shiraz University of Medical Sciences participated. The Persian version of Job Content Questionnaire (P-JCQ) and demographic questionnaires were used for data collection. Using SPSS (version 11. 5) software، descriptive statistics and Mann-Whitney U test were applied for data analysis.
    Results
    The means (SD) of decision latitude، psychological job demands، social support، physical job demands and job insecurity were found to be 58. 15 (6. 50)، 38. 19 (5. 14)، 22. 67 (3. 67)، 16. 03 (2. 58) and 7. 74 (3. 85)، respectively. The results revealed that decision latitude and social support dimensions had low levels، but psychological and physical job demands as well as job insecurity dimensions had high levels among the study subjects. The findings showed that 56. 4% of the subjects intended to change their jobs. The mean score of all job stress dimensions had significant relationship with job turnover.
    Conclusion
    The majority of subjects were exposed to high levels of job stress and most of nurses intended to change their jobs. Based on the results، any interventional program for minimizing job turnover should focus on reducing job insecurity and physical job demands as well as increasing decision latitudes and social support among nurses
    Keywords: Macro, ergonomics, P, JCQ, Iran
  • Seyed Abolfazl Zakerian, Marzieh Abbasinia, Farugh Mohammadian, Asad Fathi, Abdolrasoul Rahmani, Iman Ahmadnezhad, Mehdi Asghari Page 43
    Introduction

    While great efforts have been made to determine the quality of life in hospital staffs، few studies have been conducted to identify the effective factors on the quality of life of these employees. The purpose of the present study was to investigate the relationship between workload and quality of life in hospital personnel.

    Material And Methods

    In this descriptive-analytical study، 200 staffs were selected randomly from two large hospitals of Tehran University of medical sciences (Imam Khomeini and Shariati hospitals). The data collecting tools were three questionnaires including demographic characteristics، quality of life (SF-36)، and NASA-TLX workload. SPSS software (version 18. 0) was used to analyze the data by descriptive statistics، and Pearson and Spearman correlation tests.

    Results

    Based on the findings of the study، the mean total scores of the quality of life and the workload were 50±18 and 69. 7±13. 9، respectively. The results revealed significant reduction in all dimensions of quality of life in nurses compared with laboratory and operating room staffs. Meanwhile the nurses’ workload scores were higher than the two aforementioned groups (p = 0. 001). Moreover، there was a significant inverse relationship between workload and quality of life in hospital staffs (P=0. 004، r = -. 306).

    Conclusion

    The results of this study highlight the role of managers and supervisors in the implementation of efficient interventions for improving the quality of life and workload. Therefore، further researches are required to identify other factors that affect the quality of life and workload in hospital staffs.

    Keywords: Workload, Quality of life, Hospital staffs
  • Fatemeh Seif, Tahereh Yektaee, Mostafa Pouyakian Page 57
    Introduction
    Lack of attention to the ergonomic measures and standards in making PowerPoint slides can result in visual fatigue، less attention to the content of the lecture and lower quality of training. This study aimed to identify the most popular Persian fonts and font sizes used by students in making PowerPoint slides and to investigate the students'' subjective perception of the three features of legibility، formality and attractiveness of these fonts.
    Materials And Methods
    At first، five most widely used Persian fonts in providing PowerPoint slides were identified in 84 students from Tehran University of Welfare and Rehabilitation Sciences. Then، ten slides were prepared containing simple and familiar sentences based on the five popular fonts and two Different font sizes (24 and 28). Afterwards. 40 college students evaluated the eligibility، formality and attractiveness of the fonts and font sizes used in each slide by a seven-item Likert scale.
    Results
    One-way ANOVA Revealed significant differences between the students'' subjective perception of legibility، formality and attractiveness of the fonts used in the slides. In terms of eligibility and attractiveness، slide 10 (B Titr، 28) was top rated and slide 4 (lotus، 24) was ranked as lowest by the participants. In terms of eligibility and attractiveness، slide 10 (B Titr، 28) was top rated and slide 4 (lotus، 24) was ranked as lowest by the participants.
    Conclusion
    This study explored the effects of anatomical characteristics of the B Nazanin، B Titr and Lotus Persian fonts on the Students’ perception of legibility، formality and attractiveness. The findings suggested that the type of Selected font in PowerPoint slide design could influence the viewers’ perceptual features of legibility، attractiveness and formality. Thus، disregarding the ergonomic aspects of selected Persian fonts may deteriorate the quality of training. Further studies are needed to examine the ergonomics aspects of wider types of Persian fonts in broader sample sizes.
    Keywords: PowerPoint slide, Persian font, Perception, Attractiveness, legibility, Formality
  • Shirazeh Arghami *, Abolfazl Ghoreishi, Koorosh Kamali, Masoud Farhadi Page 66
    Introduction
    Mental fatigue is defined as body or soul tiredness which can be caused by stress، overwork، excessive use of drugs or physical or mental illnesses. Fatigue is one of the reasons of productivity loss as well as occurring accidents. Therefore، mental fatigue measurement is of great importance. This study was aimed to determine the consistency of mental fatigue measurement by self-reported VAS and the flicker fusion apparatus.
    Material And Methods
    A descriptive study was conducted on 30 students. After they had accomplished mental tasks (i. e. mathematical problem solving and responding to MMPI questionnaire)، mental fatigued was measured by self-reported VAS and flicker fusion apparatus. To analyze the results، paired sample T-test and Spearman correlation test were applied in SPSS software version 11. 5 (P<0. 05).
    Findings
    The results of mental fatigue measurements by both methods of self-reported VAS and the flicker fusion apparatus showed significant increase in mental fatigue after finishing each of the mental tasks. But the findings revealed no consistency between the two methods.
    Conclusion
    Since self-reported VAS is a subjective technique، it seems that the lack of consistency between the two methods is due to its inefficiency in the mental fatigue measurement. Therefore، further studies with more precise methods such as EEG is suggested.
    Keywords: Mental fatigue, VAS, Flicker fusion
  • Mahtab Azizi *, Zeinab Baroony Zadeh, Majid Motamedzade Page 73
    Introduction
    Musculoskeletal disorders are amongst dominant occupational injuries and disabilities in developed and developing countries. The RULA technique is one of the best methods for assessing upper limbs postures. The purpose of this study was to investigate the working postures using RULA and ergonomic interventions in the quality control unit of a glass manufacturing company.
    Material And Methods
    This interventional study was conducted in the mirror control workstations of a glass manufacturing company. To assess workers’ postures، the RULA technique was applied before and after the intervention. After data analysis، corrective engineering measures were recommended and implemented in all workstations.
    Results
    The findings showed that 40% of workers had a grand score of 7، 40% with a grand score of 6 and 20% with a grand score of 5. Accordingly، 60% of workstations were in action level of 3 (i. e. investigation and changes are required soon) and 40% of workstations were in action level of 4 (i. e. investigation and changes are required immediately). After intervention، 20% of workstations were in action level of 3 and 80% were in action level of 2.
    Conclusion
    To prevent musculoskeletal disorders، increase work efficiency and improve workforce health، with positive interaction of research team and remarkable cooperation of company management، engineering interventions were designed and implemented at all workstations and the risk level was reduced efficiently.
    Keywords: RULA Technique, Posture assessment, Ergonomics, Intervention